Museum

Museum - Hoogheem Erfgoed & Logies Nieuwolda

Het landbouw en landschapsmuseum Oldambt is gevestigd in een prachtige Oldambtster boerderij van het oudste type uit 1771. Het staat op de vette klei in het weidse polderlandschap met indrukwekkende boerderijen dat door de eeuwen heen ontwikkeld en gevormd is door monnik, boer en natuur.

Het museum is nog in ontwikkeling. Op dit moment bestaat het uit een gevarieerde collectie van grote landbouwwerktuigen, tot aan kleine huishoudelijke gebruiksvoorwerpen. De gehele collectie komt uit het Oldambt en/of is daar gebruikt in de periode van rond 1700 tot eind jaren `60. De collectie bestaat uit een eigen verzameling, maar ook van schenkingen van boeren uit het Oldambt.

Het afgelopen jaar is hard gewerkt aan de restauratie van de stallen, de combine en een zaaimachine. Wat nog in ontwikkeling is, is het tonen van de ontwikkeling van het landschap in het gebied en de relatie tussen de landbouw en het landschap. Ook zijn er altijd wel nieuwe pronkstukken te zien, zoals een zichtmachine. Daarnaast wordt er een mooie grote vergaderruimte gerealiseerd, zodat we het hele jaar groepen (warm) kunnen ontvangen voor vergaderingen, bijeenkomsten en workshops.

Exposities

Dit jaar hebben we meerdere interessante exposities op de kalender staan!

za 22 juni t/m zo 11 aug: Knoalster Foto Collectief
Het Knoalster Foto Collectief is een groep van tien enthousiaste fotografen (semi-amateur en professioneel) uit Stadskanaal en omstreken. Het collectief is vanuit een spontaan idee ontstaan meteen na de tweede editie van de kunstroute Kunst op Noord in Stadskanaal-Noord, waarna de eerste gezamenlijke expo volgde (december 2022). In november 2023 volgde groepsdeelname aan de derde editie van Kunst op Noord.

We hebben als collectief een gezamenlijk doel: het organiseren van groepsexposities in Stadskanaal en wijde omgeving. Wat meteen opvalt aan de exposities is de grote variatie aan onderwerpen. Iedere fotograaf hanteert zijn eigen uitgangspunten en werkwijze en dat levert altijd een mooi, afwisselend resultaat op. Het gaat van landschapsfotografie naar studiofotografie en van urbex fotografie naar straatfotografie. Er is zelfs een fotograaf in ons midden die zich onderscheidt door ook analoog te fotograferen. Sommige foto’s worden gemaakt tijdens verre reizen, andere foto’s worden dicht bij huis gemaakt of in een eigen studio.

De feestelijke opening is op zaterdag 22 juni om 14:00 uur met een live fotoshoot door Jeroen Werkman Photography. De expositie en het museum zijn bij de opening gratis te bezichtigen.

Tijdens de expositie organiseren we ook diverse extra activiteiten:
Zaterdag 29 juni een fotoshoot Generatiefoto door Dorien Alberts
Zaterdag 13 juli een workshop ’borduren op foto’s’ door Ineke Pals
Zaterdag 27 en zondag 28 juli een kunstmarkt met ‘Open Call’
Zaterdag 3 augustus een workshop Portret door Sasja Michalski
Zaterdag 10 augustus een lezing Urbex Editing/Workflow door Sasja Michalski
Aanmelding voor deze activiteiten loopt via de organiserende fotograaf van de betreffende activiteit. Zie ook knoalsterfotocollectief.nl


wo 14 aug t/m zo 29 sept: Expositie Ambacht van het dorsen


za 14 sept, zo 15 sept: Open Monumentendag, 11.00-16.00 uur

Museum - Hoogheem Erfgoed & Logies Nieuwolda

Bezoekersinformatie

Van mei tot oktober is het museum elke woensdag en zondag geopend van 13 uur tot 16 uur.
Let op, door herinrichting van het museum zijn we dit jaar pas later geopend. Het museum is op reguliere openingstijden geopend vanaf zondag 23 juni 2024.

Entreeprijzen 2024:
Volwassenen € 3,-
Kinderen van 5 t/m 11 jaar € 1,50
Kinderen t/m 4 jaar gratis

Groepsrondleidingen tijdens openingstijden gratis (alleen entree)
Groepsrondleidingen buiten openingstijden € 50,- (plus entree)

Fotoshoot in schuur, boomgaard, kapschuur, logies of stallen € 75,-
Trouwceremonie in de schuur, boomgaard of kapschuur € 300,-

Voor rondleidingen of andere activiteiten kunt u ook terecht buiten de reguliere openingstijden, neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken.
Voor vergaderingen of bijeenkomsten in kleine groepen kunt u het hele jaar ook terecht in onze logies. Met diverse koffie- en luncharrangementen. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken. Wij hebben geen vaste arrangementen, maar maken graag een passende offerte.

Mede mogelijk gemaakt door
  • Provincie Groningen  Hoogheem Erfgoed & Logies Nieuwolda
  • Europese Commissie ELFPO  Hoogheem Erfgoed & Logies Nieuwolda
  • LEADER Oost-Groningen  Hoogheem Erfgoed & Logies Nieuwolda
  • LEADER Oost-Groningen  Hoogheem Erfgoed & Logies Nieuwolda
  • Boederijenfonds  Hoogheem Erfgoed & Logies Nieuwolda
Opening museum vanaf ... - Hoogheem Erfgoed & Logies Nieuwolda

Opening museum vanaf ...

7 mei 2024 - Dit jaar start ons museumseizoen iets later dan gepland. Door de herinrichting van het museum staat alles op zijn kop. We zijn daarom geopend elke woensdag en zondag van 13 tot 16 uur vanaf zondag 23... lees verder »

Winnaar Pieter van Vollenhovenprijs 2023 - Hoogheem Erfgoed & Logies Nieuwolda

Winnaar Pieter van Vollenhovenprijs 2023

29 november 2023 - Hoeraaaa! Wij zijn ontzettend blij en trots dat we de Pieter van Vollenhovenprijs 2023 hebben gewonnen met de restauratie en herbestemming van onze boerderij! Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven komt de... lees verder »

Contact via Whatsapp